Κατασκευή ή αγορά μιας κατοικίας (Ελλάδα); Και τι εμπόδια θα βρω μπροστά μου σε κάθε περίπτωση;

Κατασκευή ή αγορά μιας κατοικίας (Ελλάδα); Και τι εμπόδια θα βρω μπροστά μου σε κάθε περίπτωση;

 

“Home is not a place…it’s a feeling!” ― Cecelia Ahern

Το θέμα της κατοικίας μας είναι ένα λεπτό και ακριβό ζήτημα που απασχολεί αρκετούς ανθρώπους σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Αυτό το ερώτημα μπορεί να απαντηθεί ευκολά αν σκεφτούμε ότι παλιά το να αγοράσεις κάτι στα γούστα σου και με το κλειδί στο χέρι ήταν εύκολο και πιο οικονομικό από το να χτίσεις. Με τα χρόνια όμως και την καταρρεύσει της οικονομία στην Ελλάδα όλα πάγωσαν (δάνεια, επιδότησης, κατασκευές, εργοτάξια) οπότε όταν αυτή η κατηφόρα έφρασε σε σημείο να πάρει τα πάνω της  πολλά δεδομένα άλλαξαν. Σήμερα οι τιμές των ακινήτων και η κατασκευή τους έχεις νέες αξίες, νέες απαιτήσεις, νέους νόμους και περιορισμούς και σίγουρα πιο αυστηρά κριτήρια. Αφού παλιά ο περιορισμός στη δόμηση  και την  όψη ήταν ελάχιστον με αποτέλεσμα η κατάσταση να ξεφεύγει μερικές φορές.

Τα συν και τα πλην μιας νέας κατοικίας:

  • Ένα από τα μεγαλύτερα συν είναι ότι το σπίτι σας θα είναι του γούστου σας από τους τοίχους μέχρι και τα μικροέπιπλα και η διαρρύθμιση θα έχεις εγκριθεί από εσάς και τον αρχιτέκτονα της επιλογής σας.
  • Θα καθορίσετε εσείς το budget της κατασκευής και των υλικών (πλακάκια, είδη υγιεινής και κουφώματα τα οποία δεν είναι προκαθορισμένα από τον κατασκευαστή η τον παλιό ιδιοκτήτη στην περίπτωση της αγοράς.)
  • Θα έχετε εσείς τον πρώτο λόγο σε ότι αφορά τον ακριβή αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν και όλες τις λεπτομέρειες πάντα σε συνεργασία με τους μηχανικούς που θα εκπονούν τις μελέτες που θα οριστούν και θα επιβλέπουν τις εργασίες ώστε όλα να γίνουν σωστά.

Τα 2 κομβικά σημεία μιας νέας κατασκευής είναι:

  • Η γραφειοκρατία που θα συναντήσεις μπροστά σου
  • Η παγίδα του να ξεφύγεις από τον προκαθορισμένο προϋπολογισμό.
Μην ξεχνάτε να προσθέσετε στο budget:

– Τις αμοιβές επίβλεψης των μηχανικών

– Τα φορολογικά μηχανικών και προς το δημόσιο (φόροι, κρατήσεις, Φ.Π.Α.)

– Το κόστος της κατασκευής από τις εκσκαφές έως τα πόμολα.

Και τώρα αντίστοιχα τα θετικά και τα αρνητικά που έχει μία αγορά ενός έτοιμου διαμερίσματος:

  • Ενα από τα πρώτα θετικά είναι σίγουρα ο χρόνος.  Η εύρεση μιας κατοικίας είναι πιο σύντομη σε σύγκριση με την κατασκευή της.
  • Το budget. Αφού ανάλογα την περιοχή , την χρονική περίοδο και τις απαιτήσεις σας και το εμδαδόν. Ίσως βγει πιο οικονομικό σε σχέση με την κατασκευή.
  • Θα γλυτώσετε πολύ άγχος, νεύρα και ταλαιπωρία. Ο συντονισμός και η επίβλεψη μιας κατασκευής δεν είναι εύκολο στις μέρες μας.

Τα αρνητικά όμως για κάποιους κάνοντας μια αγορά ακινήτου είναι στο κομμάτι της διαρρύθμισης και κατανομής χώρου. Αφού τα περισσότερα που θα βρίσκεται δεν θα είναι με το δικό σας γούστο και style, αλλά κάτι έτοιμο και σχεδιασμένο από τον κατασκευαστή ή τον προηγούμενο ιδιοκτήτη.

Με λίγα λόγια η συμβουλή μας θα είναι να σκεφτείτε καλά  πριν αγοράσετε ή κατασκευάσετε μία κατοικία. Αναλύστε καλά αυτές τις 2 επιλογές, συμβουλευτείτε ειδικούς και βρείτε την κατάλληλη λύση για εσάς. Άλλωστε εκεί θα περνάτε και τις περισσότερες ώρες τις καθημερινής σας ζωής.

Επικοινώνησε μαζί μας   Δείτε Project μας

Επικοινωνήστε μαζί μας και οι ομάδα των έμπειρων ειδικών μας θα χαρεί να σας εξυπηρετήσει,  στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση:  info@tractus.gr  ή στο τηλ.  +30 28310-30280