Μικτά πρόσημα στην Ελληνική αγορά ακινήτων

Για δεκαετίες οι τράπεζες στην Ελλάδα τροφοδοτούσαν την εκρηκτική αύξηση για την ζήτηση ακινήτων και την ανάπτυξη σε όλα τα μέρη της αγοράς ακινήτων, όσο τα πιστωτικά πρόσθετα αυξανόταν ραγδαία. Από το 2008 οι τιμές της αγοράς άρχισαν να μειώνονται απότομα μετά τα πρώτα σημάδια της οικονομικής κρίσης. Οι αξίες των κατοικιών μειώθηκαν περίπου στο 20% και σε ορισμένες περιοχές μέχρι και 50% έως το 2014.

Σήμερα είναι φανερό ότι το κλίμα στην αγορά ακινήτων εξακολουθεί να είναι χαμηλό και δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για μια ανοδική τάση αλλαγής. Οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά περίπου 6% το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας, παρόλο που δεν υπήρχε σημάδι της σταθεροποίησης των τιμών της αγοράς στο τέλος του 2014.

Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχει αυξανόμενη επενδυτική διάθεση για ακίνητα, από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην τουριστική βιομηχανία. Αυτό προκύπτει από τη μεγάλη πτώση των τιμών των τουριστικών ακινήτων των τελευταίων ετών, τα οποία καθιστούν πιθανές επενδύσεις οικονομικά εφικτές, μαζί βέβαια με την αστάθεια που παρατηρείται στη Μέση Ανατολή και την Τουρκία, κάνοντας την Ελλάδα πιο ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Εμπειρογνώμονες του τουρισμού και οργανώσεις συμφωνούν ότι το 2016 θα είναι και πάλι μια χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό, με αύξηση των εσόδων. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στον τομέα του τουρισμού, καθώς και εταιρείες από άλλες χώρες αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες, έτσι ώστε να επωφεληθούν από την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα. Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία στην αγορά που θα μπορούσε να σταθεροποιήσει όλο το φάσμα των τιμών των ακινήτων, που τροφοδοτούνται από τις ιδιότητες του τουρισμού. Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τον προβληματικό τομέα των κατασκευών με άμεση θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία.

Η Κρήτη είναι ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα με εκατομμύρια τουριστών να επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο. Οι επενδυτές αναζητούν την καλύτερη δυνατή επένδυση για να εισέλθουν στην τουριστική αγορά του νησιού. Οι τιμές έχουν επίσης μειωθεί και θα αρχίσουν να είναι ελκυστικές για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες επενδυτές από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Από το φθινόπωρο, υπάρχουν πολλά αιτήματα ιδιοκτησίας από ευρωπαίους ιδιώτες επενδυτές (Γερμανούς, Γάλλους, Άγγλους, Σκανδιναβούς κλπ), οι οποίοι σκοπεύουν να μείνουν μόνιμα στην Ελλάδα, αλλά και για κατασκευή τουριστικών κατοικιών για ενοικίαση σε Βόρειο-Ευρωπαίους τουρίστες. Οι τοπικές επιχειρήσεις κατασκευών και διαχείρισης ακινήτων προσπαθούν να είναι μέρος αυτής της νέας επενδυτικής ευκαιρίας, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Υπάρχει ελπίδα ότι αυτό θα μπορούσε να ανακόψει την πτώση στα ποσοστά ανεργίας της οικοδομικής βιομηχανίας του νησιού.

αγορά ακινήτων